|
      Будь-яка організація, що займається плоским висіканням стикається з проблемою часткового
"недосікання" матеріалу або по всій площі висікання. Особливо ця проблема виявляється при висіканні
великим форматом (А2 і більш). В більшості випадків причиною цьому є недостатня або неправильна
приправка штанцформи. Наскільки б не була точно і якісно виготовлена
штанцформа, без пошкодження або швидокого зносу штанцформи,
(надмірний тиск) приправки уникнути не вдасться у будь-якому випадку. Тому причиною можуть бути рівномірність тиску тігельної плити на штанцформу, пласкість
цієї плити і у відповідь частини.
      Приправка штампу для вирубки являє собою виклеювання недосікаючих лінійок з
зворотної сторони штанцформи (для автоматичних пресів - по приправочному аркушу) з метою
досягнення крізного прорізу і компенсації нерівностей тігельной плити і контрплити.
      Матеріали для приправки
      Для різних видів приправки використовуються різні матеріали. Для зональної
приправки використовуються листи паперу до 0,04-0,06 мм завтовшки. Для локальної приправи окремих
лінійок використовуються стрічки на клейовій основі завтовшки 0,03-0,1 мм. Стрічки для приправки лінійок
поставляються рулонах і бувають двох типів - металеві і паперові. Металеві використовуються для приправки безпосередньо
на зворотній стороні штанцформи, а паперові для приклеювання на приправочний аркуш.
      Зональна приправка
      Якщо непросікання спостерігається в певній області (зоні), то у такому разі слід
провести зональну приправку. Проаналізувавши висічений аркуш слід приблизно визначити межі
зони неповного просічення і підготувати лист приправки потрібної форми і площі. Цей лист наклеюється на зворотну
сторону штанцформи (для автоматичних пресів - на зворотну сторону аркуша приправки). Якщо зона неповного
просічення зменшилася, то необхідно повторити операцію з підготовкою приладчного аркуша і приклеїти його зверху аркуша, пріклєєного раніше.
      Дуже важливо, щоб зональна приправка не приводила до випадків, коли просікаючі лінійки
перестають просікати. У такому разі необхідно наново виготовити лист приправки необхідної форми використовуючи
тонший папір.
      Приправка окремих лінійок
      При проведенні приправки лінійок, які недосікають, слід враховувати наступні
рекомендації.
|
||||||||||||||||||||